Mijn eerste ervaring met de kudde

Mijn eerste ervaring met paardencoaching is inmiddels al weer een aantal jaren geleden. Ik kan niet eens zeggen wanneer het ook alweer was, maar herinner met het nog als de dag van gister. 

Ik had het cadeau gekregen van een vriendin. Ze wist dat ik een liefde voor paarden heb en was er van overtuigd dat deze ervaring mij zou helpen om weer dichter bij me zelf te komen.

We gingen op Terschelling met een groep de duinen in op zoek naar de paardenkudde. Ik had toen nog geen idee wat ik van de paarden kon verwachten. Na een stuk lopen zagen we in de verte de kudde staan, ze stonden rustig te grazen.

We kregen een korte uitleg en vervolgens de opdracht om contact te maken met een paard, waar je vervolgens wat mee ging doen. Wat er bij mij gebeurde is dat mijn hoofd, vol met gedachten, alle kanten op ging. Welk paard moet ik kiezen, wat denkt het van mij, vind ik deze bij me passen, wil het paard wel meelopen, loopt het niet van mij weg etc. etc. etc.


Ik weet nog dat ik op afstand met 1 paard oogcontact maakte. Ik besloot stil te gaan staan en op afstand eerst wat meer rust te vinden bij mezelf. Op dat moment kwam er een ander paard naar mij toegelopen. Toen kwam het dilemma, ga ik voor het paard die mij opzoekt of het paard waar ik oog contact mee heb. Mijn gedachten gingen weer volop aan. Dit was voor mij de eerste kennismaking bij paarden waarbij ik letterlijk werd geconfronteerd met teveel in je hoofd zitten. Ga ik een keuze maken op gevoel of met mijn hoofd.

Ik heb toen gekozen voor het paard dat op mij afkwam. Het paard waar ik oogcontact mee had was op dat moment toch te imponerend voor mij (groot, zwart, statig). Ik voelde me bij het ander paard rustig, veilig en op mijn gemak. Dat was waar ik op dat moment in mijn leven ook behoefte aan had.

Zou het paard het aangevoeld hebben? Vast en zeker! Want dat is wat ze doen, ze kijken naar de non-verbale signalen en lezen dat waar het diep van binnen om gaat. Het paard kon al op afstand aflezen en voelen waar ik behoefte aan had. We hebben vervolgens samen een aantal opdrachten gedaan zoals volgen en leidinggeven. Zodra ik weer in mijn hoofd zat, reageerde het paard daar direct op, de verbinding was weg. Maar zodra ik terug ging naar mijn gevoel kwam het paard weer bij me terug.

Dit was mijn eerste kennismaking met wat paarden voor je kunnen betekenen. Woorden kunnen het niet altijd goed omschrijven hoe het voelt. Dus als je benieuwd bent wat het voor jou kan betekenen ervaar het dan zelf!

Vergelijkbare berichten